Jeśli postanowisz, że tym razem wybierzesz w sklepie spożywczym zdrowe przekąski zamiast tych przetworzonych, bardzo możliwe, że twój wzrok szybko skieruje się w stronę półki wyładowanej batonikami musli. Co prawda swój szczyt popularności mają już one za sobą, ale i tak producenci dalej je produkują, co znaczy, że klienci wciąż chętnie je kupują. Czy jednak batony musli rzeczywiście można uznać za zdrową i wartościową przekąskę? Czy będzie to dobre zastąpienie drugiego śniadania w dniu, w którym zapomnisz go ze sobą zabrać do pracy? Co tak naprawdę kryje się w takich batonach i czy ich skład można uznać za zdrowy?

Zdrowe przekąski – batony musli i ich kaloryczność
Najpierw spójrzmy sobie na kaloryczność tych przekąsek. Pod tym względem batoniki musli rzeczywiście mogą okazać się dużo lepszym wyborem od klasycznych batonów. Zwłaszcza tych otoczonych grubą warstwą mlecznej czekolady. Dlaczego? No bo mają po prostu mniej kalorii. Różnice nie są jakieś kolosalne. Zaczynają mieć znaczenie w momencie, gdy po batony sięgasz częściej niż dwa czy trzy razy w tygodniu. Wtedy nawet te sto dodatkowych kalorii potrafi zrobić różnicę. Wybierając zdrowe przekąski, dbasz więc o to, by twoja dieta nie była nadmiernie kaloryczna. Dzięki temu rzeczywiście możesz na niej chudnąć. Jeżeli natomiast każdego dnia dostarczałbyś sobie sporą ilość nadprogramowej energii, już po kilku tygodniach twoja masa ciała wyraźnie by wzrosła. Batony musli mogą być jeszcze zdrowsze, jeśli tylko zaczniesz je robić dla siebie sam.
