Niestety obecnie choroby tarczycy są dolegliwością nękającą większość Polek i Polaków. Niemal co piąta osoba choruje na hashimoto, czyli chorobę autoimmunologiczną, która niszczy komórki tarczycy. Co jeść przy hashimoto?
Spis Treści
Badania lekarskie
Konieczne jest regularne badanie stanu TSH we krwi oraz wizyty u endokrynologa, czyli lekarza zajmującego się hormonami. Może on też zalecić spożywanie wybranych produktów, które uaktywnią perystaltykę jelit. Dlaczego błonnik jest tak ważny przy tym schorzeniu? Otóż pacjenci często narzekają na problemy z wagą mimo dość skromnych kalorycznie posiłków. Jest to jedna z głównych przyczyn, dla których odwiedzają lekarza.

Co jeść przy hashimoto? – owoce i warzywa
Popularnym dodatkiem do diety są owoce suszone, które mają sporą ilość pektyny. Suszone śliwki, morele, a także świeże owoce i warzywa to wybór rekomendowany przez wszystkie osoby zajmujące się tą problematyką. Rzecz jasna istotne są także rośliny strączkowe zapewniające podaż białka i wysokiej dawki błonnika. Włączając je do diety można mieć pewność, że na pewno uda się pogodzić małe porcje jedzenia z uczuciem sytości. W końcu każdy z nas wie jakie właściwości ma fasolka, groszek lub groch. Takim samym przykładem może być ciecierzyca, która jest ostatnio niezwykle modna z powodu tworzenia wielu potraw na bazie kuchni roślinnej.

Co jeść przy hashimoto – wegetarianizm
Osoby chorujące na niedoczynność tarczycy lub schorzenia polegające na atakowaniu własnych komórek przeciwciałami powinny pomyśleć o przejściu na wegetarianizm. Nie jest to przymusowe, jednak istnieje wiele dowodów mówiących o pozytywnym wpływie diety jarskiej na organizm. Taki styl żywienia poprawia wchłanialność leków oraz odciąża organizm, który może skupić się na eliminowaniu patologii występujących w komórkach. Wiadomo jednak, że w polskiej tradycji mięso zajmuje niesłychanie dużą rolę w kuchni. Uwielbiają je zwłaszcza mężczyźni, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez kotleta schabowego lub mielonego. Na całe szczęście obecnie zastąpienie pokarmu pochodzenia zwierzęcego jest łatwiejsze niż kiedykolwiek wcześniej. I nie chodzi w tym miejscu wyłącznie o sposób zdobywania jedzenia. Dzisiaj pokarmy pochodzenia roślinnego świetnie imitują smak mięsa. Może o tym świadczyć chociażby popularność burgerów z buraków, które smakują niemal identycznie jak mięsne odpowiedniki.
Jakich produktów unikać?
Osoby borykające się z hashimoto powinny też odstawić gluten i alkohol. O ile ten drugi element jest prostszy do wyeliminowania, o tyle gluten jest niemal wszędzie. Prawidłowa dieta nie powinna zawierać produktów z mąki pszennej.