Oczyszczanie organizmu

1
208

Początek wiosny jest idealnym czasem, aby zacząć spożywać więcej świeżych owoców. Oczywiście można robić to przez cały rok. Jednak w cieplejsze miesiące dostęp do produktów lokalnych jest znacznie lepszy. Warto korzystać z takich udogodnień i spożywać jak najwięcej pokarmów roślinnych. Szczególnie w czasie, kiedy poszczególne gatunki są akurat w atrakcyjnych cenach. Sezonowe produkty charakteryzują się również znacznie większą zawartością witamin i minerałów oraz doskonałym smakiem. Powinna być to wystarczająca zachęta, aby włączyć je do swojej diety na stałe. Szczególnie jeśli dotąd nie odżywiało się zbyt zdrowo.

Detoks sokowy

W takim przypadku detoks sokowy jest nawet wskazany. Jest to prosty sposób na oczyszczenie organizmu. Równocześnie nie wymaga ogromnego poświęcenia i licznych wyrzeczeń. Zastąpienie posiłków pokarmami płynnymi w większości przypadków nie będzie stanowiło problemu. Jednak do całego procesu warto odpowiednio się przygotować. Znalezienie dużej ilości inspiracji i gotowych przepisów będzie z pewnością ułatwieniem. Nie można zapominać o zachowywaniu różnorodności w diecie. Z tego powodu niezbędne jest stałe zmienianie wykorzystywanych składników i wprowadzanie nowych dodatków.

Kontrolowanie naszej diety

Dobrą metodą może być planowanie jadłospisu na cały tydzień. Ma się wtedy większą kontrolę nad spożywanymi składnikami oraz ich ilością. Przy diecie sokowej jest to szczególnie ważne, ponieważ nie trwa ona zbyt długo. Z tego powodu warto kontrolować dawki i korygować wszelkie pojawiające się niedobory. Spożywanie dużej ilości owoców i warzyw umożliwia uzupełnienie braków, które już występują w organizmie. Poza samymi bazowym składnikami warto w swoich przepisach uwzględnić imbir, seler naciowy, cytrynę oraz inne dowolne dodatki, które wykorzystuje się w małych ilościach.

Pomimo niewielkiej gramatury zawierają ogromne ilości witamin i minerałów. Kolejnym aspektem jest zaplanowanie całego procesu przygotowywania soków. Może być to dość czasochłonne jeśli zamierzamy robić to przed każdym posiłkiem. Z tego powodu wiele osób preferuje szykowanie posiłków na cały dzień już rano. Może to znacznie usprawnić pracę i ułatwić trzymanie się stałych godzin posiłków. Kluczowe jest jedynie, aby gotowe produkty przechowywać w odpowiednich warunkach. Soki powinny stać w lodówce. Dopiero wtedy można ograniczyć tempo utleniania się cennych substancji. Warto mieć to na uwadze i jeszcze przed rozpoczęciem detoksu zaopatrzyć się w odpowiednią ilość pojemników, które później będą do wykorzystywania w codziennym gotowaniu.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here