Jedzenie przy hashimoto

0
22

Niestety obecnie choroby tarczycy są dolegliwością nękającą większość Polek i Polaków. Niemal co piąta osoba choruje na hashimoto, czyli chorobę autoimmunologiczną, która niszczy komórki tarczycy. Konieczne jest regularne badanie stanu TSH we krwi oraz wizyty u endokrynologa, czyli lekarza zajmującego się hormonami. Może on też zalecić spożywanie wybranych produktów, które uaktywnią perystaltykę jelit. Dlaczego błonnik jest tak ważny przy tym schorzeniu? Otóż pacjenci często narzekają na problemy z wagą mimo dość skromnych kalorycznie posiłków. Jest to jedna z głównych przyczyn, dla których odwiedzają lekarza. Zatem co jeść przy hashimoto, aby nie przytyć? Popularnym dodatkiem do diety są owoce suszone, które mają sporą ilość pektyny. Suszone śliwki, morele, a także świeże owoce i warzywa to wybór rekomendowany przez wszystkie osoby zajmujące się tą problematyką. Rzecz jasna istotne są także rośliny strączkowe zapewniające podaż białka i wysokiej dawki błonnika. Włączając je do diety można mieć pewność, że na pewno uda się pogodzić małe porcje jedzenia z uczuciem sytości. W końcu każdy z nas wie jakie właściwości ma fasolka, groszek lub groch. Takim samym przykładem może być ciecierzyca, która jest ostatnio niezwykle modna z powodu tworzenia wielu potraw na bazie kuchni roślinnej. Zresztą osoby chorujące na niedoczynność tarczycy lub schorzenia polegające na atakowaniu własnych komórek przeciwciałami powinny pomyśleć o przejściu na wegetarianizm. Nie jest to przymusowe, jednak istnieje wiele dowodów mówiących o pozytywnym wpływie diety jarskiej na organizm. Taki styl żywienia poprawia wchłanialność leków oraz odciąża organizm, który może skupić się na eliminowaniu patologii występujących w komórkach. Wiadomo jednak, że w polskiej tradycji mięso zajmuje niesłychanie dużą rolę w kuchni. Uwielbiają je zwłaszcza mężczyźni, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez kotleta schabowego lub mielonego. Na całe szczęście obecnie zastąpienie pokarmu pochodzenia zwierzęcego jest łatwiejsze niż kiedykolwiek wcześniej. I nie chodzi w tym miejscu wyłącznie o sposób zdobywania jedzenia. Dzisiaj pokarmy pochodzenia roślinnego świetnie imitują smak mięsa. Może o tym świadczyć chociażby popularność burgerów z buraków, które smakują niemal identycznie jak mięsne odpowiedniki. Osoby borykające się z hashimoto powinny też odstawić gluten i alkohol. O ile ten drugi element jest prostszy do wyeliminowania, o tyle gluten jest niemal wszędzie. Prawidłowa dieta nie powinna zawierać produktów z mąki pszennej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here